QuickTimeTcl onder Mac en Windows

verschillende films
Q logo
quicktimetcl gemaakt in Zweden

QuikTimeTcl is een uitbreiding voor de Tcl/Tk scripting taal die voor eenvoudige verbindingen naar QuickTime onder Macintosh en Windows zorgt. Met slechts enkele regels code krijg je toegang tot de hoofdonderdelen van QuickTime en kan je ongelofelijke dingen doen zonder dat je ook maar ťťn regel code in C hoeft te schrijven. Alle vensters die je hierboven ziet, zijn gemaakt met Tcl/Tk. Tcl/Tk is vrijwel volledig waardoor je direct kan starten met het schrijven van je eigen toepassing. De belangrijkste mogelijkheden van QuikTimeTcl zijn:
  • Eenvoudig afspelen van geluid en video in een movie widget; zoals bijvoorbeeld MP3's afspelen, VR panorama's bekijken, de meeste video- en geluidsformaten afspelen, streams afspelen, shockwave/flash,... Afstandsverbindingen (URL) kunnen asynchroon gemaakt worden.
  • Een sequence grabber widget dat voor voorbeeldweergaven zorgt en geluid en beeld ontvangt van een externe bron zoals een webcam of een digitale camera, via de seriŽle poort, USB of FireWire.
  • Bewerken van commando's zoals knippen, kopiŽren en plakken, zowel op volledige films als voor individuele tracks. Video-effecten via dialoogvensters.
  • Veelzijdige methoden voor het maken van filmpjes van individuele afbeeldingen, ondersteuning voor sequence compressie, gebruik van alle geschikte QT codecs, compressieniveaus, key frame rate,...
  • Alle beschikbare video-effecten in ťťn enkele regel code.
  • Exporteren naar een aantal geluids- en videoformaten via dialoogvensters.
  • Het merendeel van de stilstaande afbeeldingsformaten worden ondersteund door QuickTimeTcl maar via Tk's eigen afbeeldingen-widget.
...en nog veel meer. Het pakket is volledig geÔntegreerd in Tcl/Tk zodat je een movie widget kan gebruiken net als elk ander Tk widget.

beginnen
Er zijn drie essentiŽle componenten die je nodig hebt:

  1. Download Tcl/Tk voor Macintosh of Windows. De Windows-versie kan je downloaden vanaf tcl.activestate.com, de Mac OS X-versie vanaf SourceForge en de Mac OS 8/9-versie ook vanaf SourceForge. Het is mogelijk dat vorige links niet de laatste versie markeren indien er nieuwere versies zijn gekomen nadat dit is geschreven. Neem in dat geval gewoon de laatste versie. Het is aan te raden dat je eerst wat ervaringen opdoet met Tcl voor je begint met QuickTimeTcl --- het is redelijk makkelijk en heeft een lage studiedrempel maar een beetje praktijk kan nooit kwaad.
  2. Download QuickTime van Apple vanaf www.apple.com/quicktime/download. De gratis versie volstaat. Er zijn ook stand alone installatieprogramma's te vinden op www.apple.com/quicktime/download/standalone die bruikbaar zijn als je achter een firewall zit.
  3. Download QuickTimeTcl hieronder.

vereisten

Onder alle platformen heb je Tcl/Tk versie 8.4 of later en QuickTime versie 5 (bij voorkeur 6.4 of later) nodig.

Mac OS Classic: Ondersteuning voor Mac OS 8/9 is opgehouden bij versie 3.0. Tcl/Tk 8.4 wordt aangeraden.

Mac OS X: Mac OS X 10.2.

Windows: Ontwikkeld en getest onder Windows 2000. Het zou ook moeten werken met andere versies (98, XP).

QuickTime: QuickTimeTcl wordt momenteel getest en ontwikkeld met QuickTime 6 (6.4).code voorbeelden
Enkele code-voorbeelden en hun resultaat (opmerking: dit is onvolledige code!):
 

package require QuickTimeTcl
movie .m -file U137.mov
pack .m
simple playback
package require QuickTimeTcl
movie .m -url "http://www.apple.com/bbc.mov"
pack .m

(met een 28k modem en een vervalste URL)
package require QuickTimeTcl
movie .m -file Sample.mov
pack .m
movie .n -file giantcow.swf -width 80 \
-height 60 -controller 0
place .n -anchor nw -x 5 -y 5

(een filmpje dat speelt boven het andere; Pict In Pict)
Meer voorbeelden

downloaden

Download het installatieprogramma voor jouw platform. Het bevat QuickTimeTcl, documentatie in HTML en een groot aantal eenvoudige code-voorbeelden zodat je snel kan beginnen. Het bevat ook de volledige broncode in C.

Macintosh Classic (8 en 9):
Mac OS X:
Windows:

De huidige versie van QuickTimeTcl is 3.1 beta 5 (buiten voor Mac OS Classic). Voor meer details kan je terecht in het CHANGES-bestand hieronder. Bekijk alle releases.

Om de sequence grabber te draaien, heb je een zogenaamd vdig component nodig voor de hardware (camera) die je gebruikt. Dit ontbreekt jammerlijk vaak onder Windows maar je kan proberen om een geŽmuleerde vdig (WinVdig) van www.vdig.com te gebruiken.

Abstractplane has an industrial-strength vdig component for QuickTime on Windows which you can try.

Developers
De broncode van QuickTimeTcl is te vinden op SourceForge en de meest recente code kan afgehaald worden uit CVS. Bezoek QuickTimeTcl's Ontwikkelpagina.

Online handleidingen, CHANGES- en README-bestand:

contact
Dit pakket is oorspronkelijk geschreven door Bruce O'Neel, maar later uitgebreid door mijzelf, Mats. De Windows-versie bevat enkele kleine codefragmenten van Steve Aronson.
Contacteer me als je suggesties of klachten hebt, fouten gevonden hebt of mij gewoon wilt aanmoedigen in mijn werk.

Mats Bengtsson
E-mail: matben@users.sourceforge.net


© 2000-2005 Mats Bengtsson, 2004 Sander Devrieze.

Back